Archiv

čtvrtek 24. srpna 2006

Vylet do Alsaska

Ze vcerejska mam tolik zazitku, ze to budu muset vsechno vyjadrovat strasne strucne, aby se vam tenhle prispevek chtel vubec cist...
V utery vecer jsme se rozhodovali, jestli pojedeme na vylet ve stredu. Melo byt krasne, ale nemeli bychom jeste nijak zkontrolovane a ev. opravene auto. Ve ctvrtek melo prset (a prselo), ale auto by mozna uz bylo v poradku. Spolecnymi silami a taky dost zajimavym zpusobem (to je na dlouho) jsme se rozhodli risknout to ve stredu.
Ve stredu rano jsme vyrazili a namirili jsme si to k Matthiasovi do prace (Gérardmer), kde jsme si s nim vymenili auto a pokracovali jsme smerem k mestecku Riquewihr, kde byva vetsinou spoustu turistu, protoze je to dost znamy a hlavne moc pekny misto. Cestou tam bylo videt, ze jsme v Alsasku - vsude vsude, ale fakt VSUDE vinice... radost pohledet:-) Pro me to az takovej vyznam nema, vino nepiju, ale vypada to krasne;-) Prosli jsme se krasnejma alsas(s?)kejma ulickama - je to tam zajimavy mimo jine proto, ze tam fakt nejsou novy domy. Vsechno jsou to historicky a krasny budovy, domecky, veze, kostely... nevim co vsechno. Vyborne jsme se naobedvali v kycovite restauraci, kde meli ale vyborny ,,la tarte flambée,, coz je neco jako quiche lorraine, ale je to jeste trochu jiny. Tezko rict co je lepsi, ja si kazdopadne pochutnam na obojim. Pokracovali jsme autem po la route des vins d'Alsace - krasna cesta, vsude okolo jen vinice. Projeli jsme nekolika dalsima peknejma mesteckema, vesnickama a dojeli jsme na jakousi zriceninu hradu, kde chovaji sokoly, orly, proste takovy ty velky a zajimavy ptaky... zel hrad byl zavreny, tak jsme si prohlidli operence a pockali jsme si na predstaveni, ktery bylo vazne efektni a docela jsem se pri nem bala, ze me nejakej orel vezme drapem pres oblicej, protoze litali strasne nizko u nas, co jsme jen zirali...
Dalsi a posledni zastavkou bylo mesto Colmar, ktere jsem si zamilovala. Je tam ctvrt, ktera se jmenuje Petite Venise a presto, ze jsem v italskych Benatkach nikdy nebyla, troufam si tvrdit, ze tento nazev je opravneny. Po projizdce na lodce jsem byla naprosto uchvacena a myslim, ze musim do Italie:-) Prosli jsme stare mesto, pokochali se opet prekrasnymi domky se spoustou kytek, zjistili jsme, ze alsasske suvenyry jsou same zbytecnosti a nic normalniho, co by se dalo koupit, dali jsme si vybornou zmrzlinu... no proste prijemne stravene pozdni odpoledne a vecer. K veceru, kdyz jsme se vraceli k autu, uz jsem byla rada, ze jedem dom, protoze zaclo zapadat slunicko, romantickymi ulickami se zacly trousit prochazejici se pary, byl slyset zvuk harmoniky nejakeho poulicniho muzikanta... no a tak proste vecer s rodicema jsem tam travit nechtela;-)
Byl to moc peknej den, jsem rada ze jsme v poradku dojeli tam i zpatky a ze nam vyslo pocasi. Vsechny fotky tady jsou z Riquewihr, z Colmaru a ze zriceniny pozdeji, uz to zase blbne.

4 komentáře:

Anonymní řekl(a)...

Miri, jsem moc ráda, že se ti dobře daří, máš zajímavé zážitky a taky, že ti ve Francii tak chutná :-) Nějaké francouzské quiche jsem už taky doma dělala a moc nám chutnaly, to ty asi ani nevíš, že to byly quiche - prostě výborné slané (nebo i sladké) koláče :-)ale každopádně přivez od Soni recepty, ať to pak tady vyzkoušíme! Hezky si užívej zbytek tvých francouzských prázdnin :-)

Anonymní řekl(a)...

Za dnešek chválím fotky. Moc pěkné,opravdu. Ahoj

Maty řekl(a)...

Ahoj Miri! :o) To musel bejt fakt supr výlet.. tyhle starý města(ečka) a hrady sou fakt skvělý... ;o) prostě romantika největší! :op na rozdíl od Tebe bych ocenil i ty vína... ;o) tak si to dál užívej! :o)

Anonymní řekl(a)...

jojo, colmar... miri tam jsem byla pred 5 {to je des } lety a moooc se mi tam libilo... uzivej Francie. Je krasnaaaaaaaaa. Andulka